Articole Semnele vremurilor Diaspora Română Creștină

Peter Costea â—‰ Noua identitate LGBTQ (II)

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Peter Costea â—‰ Noua identitate LGBTQ (II)
Conform doctrinei creÈ™tine, noi nu suntem ai noÈ™tri, ci aparÈ›inem – trup È™i suflet – salvatorului nostru Isus Hristos. Trupurile au scopuri naturale, scopuri spre care sunt ordonate ele în mod obiectiv. Ele trebuie primite si acceptate ca si un cadou.

Cele două viziuni sunt perspective izbitor de diferite privind sinele si identificarea personala.

Perspectiva maternității poate submina fără îndoială sentimentul de auto-stăpânire asupra propriului corp. Acesta este cazul în special dacă înÈ›elegi corpul tău ca „aparÈ›inându-È›i” È›ie È™i că stăpâneÈ™ti asupra lui făcând alegeri pentru el. PoÈ›i să-l modifici permanent. Nu este de mirare că o sarcină poate speria oamenii, pentru că în viziunea progresivă asupra lumii ai dreptul de a nu fi însărcinată, la fel cum ai dreptul de a te autoidentifica aÈ™a cum îÈ›i doreÈ™ti. Este un adevăr să afirmi că ai dreptul la modificarea corpului în serviciul propriei autodefiniÈ›ii. (Și de ce ar trebui să fii minor să împiedice astfel de drepturi?)

Întrucât argumentele anterioare dau – din punct de vedere juridic despre orientările sexuale fixe È™i stabile – loc unor identități sexuale È™i de gen maleabile, este tentant să ne întrebăm dacă nu cumva vorbim doar despre viziuni diferite asupra lumii, ci despre sisteme religioase alternative. La urma urmei, LGBTQ este o umbrela mare care conÈ›ine propriile sale ritualuri, angajamente de crez, forme de închinare, obiecte È™i locuri sacre, o liturghie, un calendar cu zile sfinte, mărturisiri adecvate, relatări de mântuire, martiri, coduri morale È™i reprezentanÅ£ii magistrali.

Mark Regnerus: ApartenenÈ›a religioasă începe de obicei cu autoidentificare. AÈ™a cum nu toÈ›i creÈ™tinii îÈ™i practică credinÈ›a, la fel nu toate persoanele LGBTQ autoidentificate demonstrează comportamente asociate de mult timp cu miÈ™carea. Și aÈ™a cum există multe întrebări morale care îi dezbină pe creÈ™tini, tot aÈ™a este È™i cazul în lumea LGBTQ. Dar adâncimea emoÈ›ională a dezacordului sugerează că sistemele de credinÈ›e religioase de bază se ciocnesc.

Limbajul È™i structurile de autoritate nu sunt mai puÈ›in esenÈ›iale în lumea LGBTQ decât sunt în propria noastră credință. Sociologul britanic Anthony Giddens – unul dintre cei mai renumiÈ›i sociologi în viață astăzi – a articulat importanÈ›a pecetluirii noilor idei cu cuvinte noi în cartea sa din 1992 The Transformation of Intimacy /

Transformarea intimității: „Odată ce există o nouă terminologie, sexualitatea, ideile, conceptele È™i teoriile formulate în aceÈ™ti termeni se infiltrează în viaÈ›a socială însăși È™i ajută la reordonarea ei.”

Acesta este motivul pentru care Hunter a descris cultura (în cartea sa To Change the World) drept puterea denumirii legitime. Acum, cu regularitate, ne luptăm cu adversarii noÈ™tri pentru termenii de bază. Dar, uneori, chiar È™i miÈ™cările religioase noi se devansează, încurcându-È™i ontologia sistematică.

Într-adevăr, aceasta se poate dovedi a fi o punte prea distanta. MulÈ›i oameni de orice credință ori de nicio credință s-au săturat de prozelitismul sexual. Există multa toleranță în America, inclusiv în rândul creÈ™tinilor, dar puÈ›in interes pentru ideile revoluÈ›ionare sexuale. DistincÈ›ia sexuală nu este o problemă care necesită o soluÈ›ie.

CreÈ™tinii au o antropologie distinctă a persoanei umane È™i o viziune mai bună È™i mai fericită pe termen lung pentru înflorirea umană.

Din păcate, mulÈ›i dintre noi nu reuÈ™esc să o articuleze. Dar momentul să explicăm ceea ce credem, adevăratul, binele È™i frumosul, este acum. DeÈ™i rămâne de văzut cum va arăta viitorul nostru È™i cum se va desfășura conflictul cultural prezent în instanÈ›e, legislaturi È™i în familii.

CreÈ™tinii trebuie să rămână fermi È™i să lupte cu duritate È™i corectitudine È™i cu bună judecată în domeniul sexualității. Miza este mare. În joc este întreaga lume È™i civilizaÈ›ie, È™i nu doar o singură È›ară.

Versiunea completa in engleza a articolului lui Mark Regnerus o puteți citi aici: www.thepublicdiscourse.com
 
Titlul articolului este What the surge in LGBTQ self-identity means / Care e însemnătatea creÈ™terii vertiginoase a identificării LGBTQ personale?

Peter Costea