
Înainte de pandemie statisticile medicale arătau ca 1 din 13 oameni de pe glob suferă de o anxietate. Sunt >500 de frici, în carte am scris 78 de categorii,dar toate intră în termenul mare: frică.
Câteva fragmente de gânduri legate de Psalmul 42 pentru această temă.
- Psalm 42:11 – "Pentru ce te mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi Îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu. "
- Psalmul 42 e plin de emoții precum dorințe, frici, bucurii, tristeți. Se aseamănă mult cu ceea contextul in care trăiesc mulți în diaspora, în special cei care nu se integrează în nicio biserică, nu aparțin unei comunități și se îmbracă în hedonism. Psamistul e in exil(“Îmi este mâhnit sufletul în mine, Dumnezeule, de aceea la Tine mă gândesc din ţara Iordanului, din Hermon și din muntele Miţear.”Psalmul 42:6
- Psalmistul e între oameni nelegiuiți care își bat joc de credința lui ( oare era corect politico-ideologico-cultural corect în vremea aceea să batjocorești pe cei care cred în Dumnezeu?) (v3,10). “Cu lacrimi mă hrănesc zi și noapte, când mi se zice fără încetare: „Unde este Dumnezeul tău?””
- Copleșit și Descurajat psalmistul compară fericirea din trecut (v4) cu prezentul nefericit. “Mi-aduc aminte și-mi vărs tot focul inimii în mine când mă gândesc cum mergeam înconjurat de mulţime și cum înaintam în fruntea ei spre Casa lui Dumnezeu, în mijlocul strigătelor de bucurie și mulţumire ale unei mulţimi în sărbătoare.
Sintagma “in mine”, se referă ca refulează frustrările sentimentelor si nu zice nimic, se consuma interior. Așa ajungi DEPRESIV , sau LIDER de o nouă biserică după ce rupi biserici, bârfești , arunci cu noroi, minciuni și defăimări ca să devii tu lider. Ambele sunt mecanisme rele și greșite de apărare psihică!
- Aici în schimb vedem ca fericirea psalmistului e in Dumnezeu. Tânjește după prezenta Domnului și vrea sa meargă iar la Templu (v2). “Sufletul meu însetează după Dumnezeu, după Dumnezeul cel viu; când mă voi duce și mă voi arăta înaintea lui Dumnezeu?”Psalmul 42:2
- Oricât de grea ar fi situatia ta, cand te gândești corect la Dumnezeu simți iar bucurie și speranță (v11). “Pentru ce te mâhnești, suflete, și gemi înăuntrul meu? Nădăjduiește în Dumnezeu, căci iarăși Îl voi lăuda; El este mântuirea mea și Dumnezeul meu.” Psalmul 42:11
Psalmul 42 este și o rețetă cu 3 pastile pentru sufletul mâhnit.
1. Să ne întrebăm și noi în interiorul nostru - Pentru ce te mâhnești? Știi cauza, atunci știi și tratamentul eficient.
2. Adu-ți aminte cum Dumnezeu a lucrat în viața ta. Psalmistul era bucuros și mulțumit în Casa Domnului (v4)
3. Sufletul mâhnit trebuie să aibă speranță în Dumnezeu care e mântuirea noastră și Dumnezeul nostru (v11)
Termenul “mâhnit” înseamnă “doborât “(traducerea BTF2015). În engleză “cast down”.
Biblia ilistreaza in multe feluri ca omul sa intelega, astfel vorbeste și despre oi pentru a ilustra anumite aspecte.
Oaia care stă relaxată, pe burtă,dacă își schimbă centrul de greutate, se rostogolește și ajunge pe spate, cu picioarele în sus. Oaia care a ajuns “doborâtă” se sperie, intră în atac de panică, face tahicardie sinusală cel mai probabil dar strigă (behăie) disperată că nu se mai poate ridica și behăie și mai tare. Vara în temperaturi caniculare poate trăi câteva ore după care moare dacă nu e ajutată să se ridice. Pastorii se duc să le ridice, altfel ele mor.
Ideea este limpede: dacă centrul nostru de greutate se schimbă de la Cristos la profan, la lume, la un pluralism de dumnezei care mai de care mai atrăgători, atunci vom fi inundați de frici, de panici și vom fi doborâți la pământ.
Doar Cristos, Păstorul nostru cel Bun, ne poate ridica în picioare. Nu cu mândria superiorității spirituale, sau a banilor sau prin alte mecanisme nenorocite și pacatoase de apărare psihică, CI CU BLÂNDEȚE.
CRISTOS nu ne lovește cu nuiaua intenților bune vopsite teologic precum au făcut prietenii lui Iov și alți legaliști postmoderni contemporani....ci Cristos ne ridică în picioare cu blândețe atunci când suntem doborâți.
Va urma…..
Dr Vlad Schlezak, medic psihiatru creștin, fondator psihoterapie/ consiliere creștin-medicală APCCM, autor