Articole Semnele vremurilor

Creștini, nu imitați companiile care promovează „cancel culture”

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Creștini, nu imitați companiile care promovează  „cancel culture”
Reputatul împărat roman, Marcus Aurelius, a scris: „Cea mai bună răzbunare este să fii diferit de cel care a rănit”.

Stoicismul lui Marcus Aurelius are mai multă influență în cultura noastră seculară decât înțelepciunea lui Solomon. Este trist, dar, în acest caz, nu sunt atât de diferiți. În declarația mea anterioară, am susținut că, contrar unor interpretări simpliste, Cartea Proverbele ne învață de fapt că uneori cei răi prosperă și domină societatea. Proverbele prezintă o lume în care nebunia ar putea crește pentru a domina societatea. Așadar, nu este surprinzător faptul că „anularea culturii” ne poate fi impusă de elitele puternice din mass-media și corporații.

După cum am subliniat, Proverbele capitolul 3 ne încurajează să nu imităm pe cei răi, presupunând că sunt suficient de prosperi încât vom fi tentați să le facem modelele noastre. Epistola către Evrei din Noul Testament face apel la Proverbe capitolul 3 ca o direcție de a nu-ți pierde speranța atunci când cineva este persecutat de dușmani puternici ai credinței.

Dar dacă acești opresori prosperi te chinuiesc, de ce ai fi tentat să-i imiți?

Nu te teme nici de spaimă năprasnică, nici de o năvălire din partea celor răi, căci Domnul va fi nădejdea ta şi El îţi va păzi piciorul de cădere. Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea, când poţi s-o faci. Nu zice aproapelui tău: „Du-te şi vino iarăşi; îţi voi da mâine”, când ai de unde să dai! Nu gândi rău împotriva aproapelui tău, când locuieşte liniştit lângă tine! Nu te certa fără pricină cu cineva, când nu ţi-a făcut niciun rău! Nu pizmui pe omul asupritor şi nu alege niciuna din căile lui!
Căci Domnul urăşte pe oamenii stricaţi, dar este prieten cu cei fără prihană.
Proverbe 3: 25–32 VDC

Într-o lume în care oamenii lipsiți de etică sunt la putere, iar dacă-i înfrunți ți-ar putea face viața și mai grea, este dificil să fii etic și să nu mai vorbim de generos. În acest context, încălcările proprietății avertizate în capitolul 3 nu sunt în mod evident de același nivel cu devastările violente din capitolul 1 în care fiul este tentat să se alăture unei bande de tâlhari. Acesta nu este banditismul în afara legii, ci genul de conflicte juridice care pot duce la deteriorarea unei alte părți prin folosirea greșită a „sistemului”. Fie că întârzie să plătească salariile cuiva, fie că întârzie rambursarea unui împrumut, fie că se angajează într-un proces neplăcut pentru a obține niște bani în plus, oamenii se exploatează reciproc în moduri care nu sunt întotdeauna în mod evident criminale, dar sunt necinstiți și nemulțumitori față de Dumnezeu .

De ce am fi tentați să ne implicăm într-un astfel de comportament? Perseverent, oamenii care simt sau sunt exploatați renunță mai degrabă decât să acționeze ca oameni care au încredere în Dumnezeu pentru protecție.

Cu alte cuvinte, nu este doar tentant să fii asemenea cu cei răi pentru a te alătura lor. Este, de asemenea, posibil să deveniți ca cei răi în timpul în care cineva este oprimat de ei sau chiar opune rezistență.

Am menționat în ultima declarație că Evrei 12: 5-6 din Noul Testament citează Proverbele 3 ca un text pentru a face față persecuției ostile din mâinile celor puternici din societate. Și cum vrea epistola să se comporte oprimatul?

Întăriţi-vă dar mâinile obosite şi genunchii slăbănogiţi; croiţi cărări drepte cu picioarele voastre, pentru ca cel ce șchiopătează să nu se abată din cale, ci mai degrabă să fie vindecat.
Evrei 12: 12–13 VDC

Cartea lui Iacov este o scrisoare către creștinii care se luptă cu persecuția. Iacov citează, de asemenea, din Proverbele 3 pentru a învăța cum credincioșii ar trebui să facă față unei astfel de circumstanțe (Iacov 4: 6 este un citat strâns din traducerea greacă obișnuită a Proverbelor 3:34). Și Iacov își dorește, de asemenea, ca cititorii săi să-și dea seama că nu trebuie să devină asemenea chinuitorilor lor.

Nu pizmui pe omul asupritor şi nu alege niciuna din căile lui! Căci Domnul urăşte pe oamenii stricaţi, dar este prieten cu cei fără prihană.
Proverbe 3: 31–32 VDC

Evangheliile arată și ele această îngrijorare. Când Ioan Botezătorul avertizează despre o judecata iminentă asupra celor răi, oamenii întreabă ce ar trebui să facă. Răspunsul său este să nu mai furi și să începi să împărtășești (Luca 3: 10-14).

Deci, este perfect posibil să urăști și chiar putem perpetua comportamente pe care nu le considerăm corecte. Solomon ne avertizează să fim atenți la această ispită. Dacă vrem să vedem o lume mai bună, trebuie să lucrăm la construire, nu la dărâmare.

Traducere: Prodocens Media