Articole Diaspora Română Creștină

Eugen Porcilescu ◉ Dragă Marte!

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Eugen Porcilescu ◉ Dragă Marte!
Dragă planetă Marte, aș fi vrut să îți scriu aceste gânduri pe o foaie, să ți le fi trimis prin roverul Perseverance, dar evident tu nu știi că acest lucru ar fi fost imposibil...așa că îți trimit aceste gânduri printr-o metodă mai tehnologică.

Dacă te întrebi ce este cu agitația asta în jurul tău, cu toate aceste mașini ciudate care aterizează pe suprafața roșie, dragă Marte, aici ajungem la un subiect delicat. Aș vrea sa îți explic etic, ce se întâmplă, pentru că științific nu e treaba mea...doar o mică reflexie etică.
 
Noi, locuitorii Planetei Albastre, vrem să explorăm Universul. Suntem in cautare disperată de urme de viață ca astfel Știința să înfingă cuțitul ei în inima credinței, demonstrând astfel, ca viața a evoluat si pe suprafața ta, cum a evoluat pe planeta noastră...fără să fie nevoie de o explicație religioasă. Oamenii au trimis roverul ca să demonstreze științific ca a crede e de domeniul trecutului și că viața, a evoluat fără intervenții divine. Științific nu vreau sa aprofundez acest subiect, nu e de domeniul meu. Ci doar etic...

Însă, draga Marte, oamenii sunt in cautare NU doar de urme de viață, ci sunt în căutare disperată de resurse de viață, dragă Marte! Ori, asta presupune că dacă vom găsi resurse minerale, noi ne vom pune stăpâni pe ele si le vom transporta pe Terra. Dacă vom găsi apă, o vom consuma noi, dacă vom găsi aur, îl vom topi și-l vom depozita în băncile de pe Terra și astfel vom deveni mai bogați, prin resursele ce Universul le-a pus la dispoziția noastră, a omului terestru! Înțelegi Marte? Noi oamenii tereștri, suntem în căutare disperată de resurse pe care, le vom exploata la maxim...de ce? Pentru că planeta noastră, pe care noi o distrugem zilnic, nu va mai putea da resurse la infinit, astfel, începem oficial cucerirea Universului. Trupele romane care au cucerit Dacia ( spre exemplu ) pentru a pune stăpânire pe aurul dacic, s-au transformat în roverul care a aterizat ieri seara, având același scop...resursele de viață! Asta, dragă Marte, te pune pe tine ( si cred ca intregul Univers, dealtfel) într-o poziție defavorabilă...in realitate esti o victimă a imperialismului terestru, care, fără scrupule, într-un singur secol a ucis milioane de vieți umane, a defrișat milioane de hectare de pădure, a dus la extincție familii întregi de pești și animale terestre, poluează fiecare particulă de oxigen, si extrage fiecare strop de țiței...toate pentru confortul si luxul nostru terestru. Da, dragă Marte, în realitate, etic vorbind, ieri seară ai fost cucerită în numele științei, spre interesul uman, pentru resursele de care are nevoie, disperat!

Nu te-ai întrebat cum de zilele acestea au fost mai multe mașini care au aterizat pe suprafața ta? Da, arabii au trimis și ei, rușii au trimis și ei, iar acum NASA, cel mai mare centru de cercetări spațiale de pe planeta noastră, a trimis și ea...of, dar tu nu știi care e diferența dintre ruși și americani, nu? Musulmani și creștini? O, da, este o mare diferență, care acum, a ajuns și la tine. Concurența dintre noi, a atins cote universale, si asta, începând de ieri, la propriu. Dacă vei vedea steaguri diferite, îmbrăcăminte diferită, e pentru ca aici, pe planeta noastră, ele ne dau identitatea...nu faptul că suntem oameni, ci ideologia politică, religioasă, culturală, ele ne dau valoare. Si pentru ele, ne-am ucis timp de milenii. Am gazat femeii și copii, în lagăre de concentrare, am avortat milioane de prunci ( mai nou se poate și in luna a 9-a ), am cucerit teritorii si am tăiat gâtul la oameni, am ars de vii vrăjitoare si tăiat degetele si urechile la eretici...toate, pentru ca aici pe planeta noastră, domnește violența, ignoranța, corupția, crima, imoralitatea...ieri pe suprafața ta, au pășit aceia care în următorii ani, vor însângera pământul tau la fel de ușor cum au făcut și aici. Ieri, dragă Marte, ai fost cucerită...iar prețul îl vei plăti tu!

Da, știința a fost capabilă de multe lucruri frumoase. Am inventat motorul, si zburăm. Am inventat medicina, facem operații pe creier! Am inventat tehnologia, vorbim la telefon la distanțe mari. Dar, ea știința, a fost si va fi mereu la dispoziția omului...pe care, tu, îl vei cunoaște tot mai mult. Omul e problema, draga Marte! Omul care și-a pierdut valorile, adevăratele valori. Omul, care poartă chipul Creatorului! El, s-a corupt, s-a interiorizat, trăind un egoism ucigător...pentru noi o balenă moartă valorează mai mult decât una vie, iar un copac tăiat valorează mai mult decât unul verde...îți poți imagina, draga Marte, în ce punct am ajuns!

Sper, ca în căutarea lor, OAMENII, să nu găsească nimic în viață pe tine...oricum ar deveni sclavul intereselor noastre, fie "marțian" fie o simplă celulă înghețată!

Închei scrisoarea mea cu un mic citat al unui preot iezuit "la ce ne folosește să locuim pe lună dacă aici pe Terra, nu putem sta împreună?"

E o reflecție etică, nu împotriva științei în sine, ci a faptului că noi cei tereștri, nu am înțeles sensul existenței noastre...

Ps: mi-aș dori ca într-o zi să te pot vizita! Sunt sigur ca in coloniile ce se vor construi, pe suprafața ta, va fi nevoie si de noi. Mi-ar plăcea sa vestesc Evanghelia într-o colonie pe suprafața ta! Dar, poate ca altă dată o să-ți povestesc mai mult despre Omul care a schimbat cursul planetei noastre. Sunt sigur ca El va putea salva si situația pe suprafața ta...dar despre El, am să-ți vorbesc cu altă ocazie!

În numele științei îți urez un sincer: Felicitări!

În numele eticii, al simțului moral, îți spun doar atât: condoleanțe! De ieri, ai început încet să mori...
 
Eugen Porcilescu