Articole Semnele vremurilor Diaspora Română Creștină

Peter Costea ◉ Chile, țara care își întoarce spatele către Dumnezeu? (II)

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Peter Costea ◉ Chile, țara care își întoarce spatele către Dumnezeu? (II)
Chile este o țară tânără, o țară a tinerilor. Vârsta mediană este de 34 de ani. Vârsta mediană este diferită de vârsta medie. Vârsta mediană reprezintă vârsta persoanei de la mijlocul spațiului demografic. Asemenea unei cărți cu 200 de pagini unde mijlocul cărții este la pagina 100. În Chile, persoana din centrul spațiului demografic are 34 de ani. O vârstă mediană de 34 de ani este incredibil de sănătoasă demografic pentru o țară și denotă că Chile are un viitor demografic.

Cu puțini ani în urmă, avortul a fost legalizat în Chile. Legalizarea avortului, însă, nu a fost necesară. Conform statisticilor, Chile avea cel mai redus număr de femei însărcinate care decedau pe perioada sarcinii ori a nașterii. Generația tânără, însă, a dorit să pună Chile în rând cu țările occidentale. Un tânăr chiar remarca faptul că dorința lui și a generației lui era să transforme Chile în „Statele Unite din America de Sud”, o remarcă pe care am contracarat-o negativ.

Căsătoriile homosexuale urmează să fie legalizate. Pe moment doar uniunile civile sunt legiferate. Aspirațiile spirituale ale generației tinere sunt aproape inexistente. Nu este neobișnuit pentru tinerii marxiști să atace biserici sau să le incendieze.

Vrăjitoria și reîntoarcerea la animism și credințele native pre-creștine sunt la modă. Rari găsești stâlpi în spațiul public fără afișe și anunțuri privind disponibilitatea serviciilor de vrăjitorie ori locurile în care se practică magia neagră și necromagia.

Populația nativă araucană, concentrată mai mult în Patagonia chilenă, a devenit agresivă în ultimele decenii, incendiind biserici si solicitând adoptarea unei a doua limbi oficiale a țării. Se observă și o reînviere a practicilor și credințelor păgâne.

Pentru prima dată în istorie ei, Chile nu are un președinte creștin. Nici măcar nominal. Alegerile din 2022 au fost câștigate de socialistul Gabriel Boric, descendent de imigranți croați. Războaiele balcanice din 1910-1912 au constrâns mulți slavi să emigreze în Patagonia, atât în Argentina, cât și în Chile. Descendenții lor de astăzi sunt numeroși, iar numele lor de familie au rămas distinct slave. Unchiul lui Gabriel a fost episcop catolic în Punta Arenas (Tierra del Fuego), iar mama lui o femeie pioasă. Gabriel, însă, se autoidentifică a fi undeva pe spectrul dintre agnosticism și ateism. Curios, candidatul conservator, catolic practicant, era descendent de imigranți germani.

Au decadența și imoralitatea din Chile ceva de-a face cu Uniunea Europeană? Foarte probabil. Chile este singura țară din America de Sud cu un tratat de comerț liber cu Uniunea Europeană. Tratatul impune un tratament special pentru “minoritățile sexuale” din Chile. Negocieri similar ale UE cu Bolsonaro în Brazilia nu au avut succes, dar probabil că ceva similar se va produce acum, când Lula este noul președinte al Braziliei.

În Chile, însă, creștinii au o prezență remarcabilă în spațiul public. Din asta putem învăța și noi ceva. Își exprimă sentimentele religioase în public, fără rușine și cu curaj. De mai multe ori mi-a fost dat să văd mici grupuri de oameni în piețe formând un cerc și rugându-se împreună în public. De multe ori mi-a fost dat să vad pastori sau propovăduitori ai Evangheliei propovăduind Evanghelia în stațiile de metrou. Femeile creștine fac la fel. Am remarcat două femei creștine în vârstă propovăduind Evanghelia la gura metroului din Plaza de Puente Alto la capătul liniei de metrou din Santiago. Una explica Evanghelia și chema oamenii la reformă morală, iar cealaltă distribuia fluturași.

Așa le stă bine creștinilor. Propovăduirea Adevărului și a valorilor morale în spațiul public este datoria noastră. Dacă noi nu o facem, nu o va face nimeni. Dacă noi nu o facem, înseamnă că punem lumina sub obroc. Că am încetat să fim sarea pământului. Că ne-am pierdut relevanța și rostul pentru zilele în care trăim.

Obligația noastră de a transmite valorile creștine este imuabilă și nu se negociază. Chiar dacă mass media, legislația ori influențele culturale ne sunt împotrivitoare. Avem doar o viață de trăit. E bine să o trăim aducându-ne contribuția la instaurarea Adevărului în cetate.

Peter Costea