Știri externe Articole Semnele vremurilor Mapamond Creștin Diaspora Română Creștină

Peter Costea ◉ Colapsul creștinismului în Marea Britanie

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Peter Costea ◉ Colapsul creștinismului în Marea Britanie
Sâmbătă am avut deosebita onoare să port un dialog pe pagina mea de Facebook cu Profesorul Stelian Tofana, Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj. Subiectul discuției noastre a fost creștinismul „progresist”. Datorită dânsului, conversația a fost profundă, o discuție din care am învățat și eu multe.

Printre altele am adus în discuție cazul Bisericii Anglicane care a devenit atât de „progresistă” în ultimele decenii, încât în câteva generații va putea să nu mai existe. O dădeam ca exemplu pentru creștini și confesiunile religioase ale României pentru a învăța din experiența britanicilor și pentru a ne ajuta să prevenim secularizarea accentuată a României cu care ne confruntăm la nivel individual, dar și ca societate.
 
Aminteam că în 2015 Marea Britanie a publicat un studiu care dovedește decreștinizarea rapidă a Marii Britanii, în tandem cu secularizarea ei la fel de accelerată. Un comentariu privind studiul britanic afirma că în 2067 Biserica Anglicană va deveni „statistically irrelevant” datorită secularizării. Adică, un număr absolut infim și irelevant de britanici se vor identifica a fi anglicani în 2067.

Titlul articolului era alarmant: 2067: The End of British Christianity ("Anul 2067 - sfârșitul creștinismului britanic") publicat de publicația britanică The Spectator în iunie 2015. [Textul integral aici: www.spectator.co.uk]

La vremea aceea am publicat și eu un comentariu în limba română și am făcut un sumar al studiului britanic. Vă ofer versiunea online care încă există în spațiul virtual: www.culturavietii.ro
 
Folosiți-vă drepturile constituționale pentru a continua bătălia împotriva legii educației sexuale. Adoptarea ei de către Parlament va fi un pas decisiv înspre secularizarea și mai decisivă a României. Luptați acum când încă puteți și aveți oportunitatea. Copiii voștri vă vor mulțumi.