Știri externe Articole Diaspora Română Creștină

Peter Costea ◉ Cum vede China Occidentul? Motiv de îngrijorare?

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Peter Costea ◉ Cum vede China Occidentul? Motiv de îngrijorare?
Recomand unul dintre cele mai bune articole ale anului privind China. El discută și îngrijorările pe care mulți dintre noi le avem la adresa Chinei.

Este China un partener loial și onest în promovarea bunăstării și securității globale ori un gigant neloial care trișează și exploatează pe cei slabi? Articolul pe care vi-l recomand portretizează o Chină care păcălește, minte și folosește pârghiile internaționale în detrimentul Occidentului.

Articolul este scris de o persoană în temă, HR McMaster, Security Adviser al Administrației Trump. Titlul articolului, publicat in The Atlantic luna aceasta, este How China Sees the World / Cum vede China lumea? [Link: https://www.theatlantic.com]

McMaster a făcut parte din delegația dlui Trump cu prilejul vizitei lui în China, în 2017. McMaster opinează că China este un pericol pentru Occident pentru că insistă asupra unei viziuni autoritare privind organizarea societății, atât naționale, cât și globale. Este o viziune paralelă, dar și promovată ca o alternativă la societatea occidentală fondată pe piața liberă și democrație.

China, însă, a devenit și arogantă. Pe parcursul vizitei dlui Trump, oficialitățile chineze au repetat frecvent că Occidentul nu mai are de a face cu o Chină timidă, ci cu una care intenționează să domine societatea globală. China, afirmau ei, nu are nevoie de America ori de Europa. America și Europa au nevoie de China. Din America, spuneau chinezii, China are nevoie doar de materii prime.

McMaster expune trei (3) obiective globale majore ale Chinei comuniste: (1) co-option / cooptare; (2) coercion / constrângere; și (3) concealment / decepție.

China, ne informează McMaster, nu intenționează să joace după regulile internaționale privind comerțul ori dreptul internațional. Spre deosebire de democrațiile occidentale, China este într-o poziție foarte bună pentru a implementa aceste obiective.

În China nu există opoziție politică, iar sistemul chinez este în întregime integrat, întregul sistem economic, bancar, educațional, politic, social și militar aflându-se sub controlul Partidului Comunist Chinez.

Singurul segment al populației pe care Xi încă nu-l poate controla, spune McMaster, sunt creștinii neoprotestanți. Xi pare îngrijorat de ei pentru că ei dețin putere economică, finanțe, și sunt greu de controlat. În cuvintele lui McMaster "The Catholic Church and, in particular, the fast growing Protestant religion are of deep concern to Xi and the party. Protestant churches have been difficult to control because of their diversity and decentralization … / Biserica Catolică și, în mod special, religia protestantă care crește rapid, constituie o mare îngrijorare pentru Xi și PCC. Bisericile protestante sunt dificil de controlat din cauza diversității lor și a sistemului lor descentralizat de funcționare …"

Musulmanii au fot deportați în lagăre de concentrare, reeducați, reduși la tăcere. Ceea ce a afectat negativ relațiile Chinei cu țările musulmane.
Rasismul Chinei a înstrăinat-o de țările africane. Chinezii, spun diplomații africani, sunt tot mai aroganți.

China promovează un sistem clientelar și de vasalitate în relațiile cu țările slabe și sărace. A ademenit o mulțime de țări sărace (Sri Lanka, Filipine, Bangladesh, țări africane) să investească masiv în gigantul proiect economic chinez din Asia Centrală, numit the Belt and Road Initiative. Aceste țări au intrat în datorii față de statul chinez, iar statul chinez le-a transformat în state vasale. Pentru a-și plăti datoriile, aceste țări permit Chinei acces la materiile lor prime ori concesionează porturi și aeroporturi care astfel ajung sub tutela comuniștilor chinezi.

"Made in China 2025" este sloganul pe care insistă comuniștii chinezi. Până în 2025, zic ei, China trebuie să ajungă America din urmă și apoi să o depășească din punct de vedere economic, politic, militar și influență globală.

De ce 2025? Este anul în care, spun experții, declinul demografic al Chinei va începe să-și facă efectul negativ asupra Chinei.
Recomand cu insistență acest articol celor interesați. În cele 18 pagini autorul explică în mod lucid, detaliat și cu o mulțime de date istorice, statistice, geo-politice, militare de ce China este un pericol pentru Occident și pentru cei care își doresc un viitor democratic și liber.