Articole Diaspora Română Creștină

Peter Costea ◉ Dl Geoană, Atlantistul (II)

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Peter Costea ◉ Dl Geoană, Atlantistul (II)

Săptămâna trecută am postat primele impresii privind candidatura dlui Geoană la prezidențiale, discutând despre cartea lui recent publicata, Bătălia Pentru Viitorul României – Gândurile unui român la vârful NATO. Astăzi postez a doua parte.

O întrebare la care nu primim răspuns din carte este împotriva cui și cu cine vrea dl Geoană să poarte bătălia pentru viitorul României? Cine exact sunt inamicii României? Nu se prea înțelege.

Îl preocupă războiul din Ucraina și ne dă de înțeles că fiind la „vârful NATO” a acumulat experiența necesară să ne păzească de Putin și de imperialismul putinist. De asta mă îndoiesc.

Deja la „vârful NATO” de mulți ani, eu nu l-am auzit pe niciodată pe dl Geoană să fi propus ceva concret pentru promovarea intereselor geostrategice ale României în raport cu Rusia. Tancurile rusești încă sunt la 100 de kilometri de Prut, Insula Șerpilor încă este o posesiune ilegală a Ucrainei, dronele rusești încă pătrund în spațiul aerian al României. România și Republica Moldova încă sunt străine una de alta. Nu l-am auzit să fi făcut ceva concret să apropie cele două țări ori să propună unirea și intrarea unei Românii unite în UE, în loc de separat. Nu l-am auzit propunând nimic pentru stingerea conflictului din Transnistria și retragerea trupelor rusești de acolo.

Este regretabil că mai tot ce primim în cartea Bătălia  sunt, în esență, memoriile personale ale dlui Geoană din viața lui politică, în primul rând internațională. El dă detalii privind funcția de ambasador în SUA și contactele multe și suspuse din Europa și NATO. Ceea ce lipsește, însă, este menționarea măcar a unui singur proiect din care România a beneficiat ca urmare a prezenței lui în forurile internaționale, NATO sau la Washington. Eliminarea vizelor pentru români pentru SUA, de exemplu.

Iar funcția lui la NATO nu este un rezultat al vreunui merit personal. Este rezultatul direct al poziției decizionale dominante pe care SUA o au în NATO: Casa Albă decide cine ajunge la „vârful NATO”, nu se merge pe merit. O discuție sofisticată privind acest subiect a fost recent postată în London Review of Books, articolul fiind consemnat de Tom Stevenson: www.lrb.co.uk

Mai auzim, de asemenea, o mulțime de detalii privind conferințele internaționale la care dl Geoană a participat, cât și activitățile lui în cadrul Aspen Institute din Washington. Probabil acest lucru impresionează în România, dar nu impresionează în afară. Aflăm că dânsul a organizat un Grup Aspen în România. Înțelegem că în toate astea a fost multă vorbărie, dar puțină acțiune, pragmatism și mai ales realizări.

Pe alocuri, dl Geoană discută și aspecte de ordin intern. Am citit cu atenție ideile lui privind educația, învățământul universitar, agricultura, economia. Dar e clar din lecturare că nu stăpânește subiectele și că rețetele pe care le oferă sunt identice cu cele care emană din gândirea progresistă și de stânga.

Dl Geoană nu gândește ca un conservator, iar ideile conservatoare îi sunt străine. În plus, el evită subiectele calde ale României și Europei. Nu citim nimic privind cea mai mare provocare cu care se confruntă România la ora actuală: declinul demografic.

Aflăm zero privind rolul extrem de important al familiei în clădirea societății și viitorului României. Nu ni se spune nimic despre politici specifice pentru întărirea instituției familiei la români ori abuzurile la care sunt supuși românii în străinătate din partea serviciilor de protecție a copiilor. Iar la nivel european nu știm cum se va poziționa el privind migrația care amenință România, țara noastră fiind în prima linie de bătaie pentru supraviețuirea Europei.

Dl Geoană nu e calificat să fie președinte al României. Experiența lui e „afară”, unde e mai potrivit decât acasă. Recomand pentru el funcția de ambasador in Niger, de exemplu, o „zonă de conflict” (neoficial) între NATO și Rusia.

Încerc, însă, să fiu și obiectiv. Citesc și ce scriu alții despre dl Geoană. Spre surprinderea mea, nu sunt singurul care nu îl vede pe dl Geoană calificat să preia funcția supremă în România. La începutul lunii un jurnalist comenta următoarele despre performanța dlui Geoană:

„Întreaga sa prestație din ultimele săptămâni ne arată același Geoană fără prea multă minte în cap, iresponsabil, mincinos, superficial, fără prea mare respect pentru exercițiul democratic și fără discernământ, infatuat și arogant. Cazul Rareș Mănescu dovedește din plin toate cele de mai sus, plus o strigătoare rea-credință în acuza adusă jurnalistului Attila Biro”. [Link: https://revista22.ro]

Cred că poziția mea cu privire la  dl Geoană a fost mai politicoasă și echilibrată. Concluzia, însă, este că mișcarea pro-familie, pro-viață și pro-valori din România nu are nimic de câștigat avându-l pe dl Geoană la Cotroceni. Ideologia lui progresistă se bate cap în cap cu valorile creștine și tradiția morală creștină a românilor. Eu nu îl voi vota. Nu merită nici votul vostru.

Peter Costea