Articole Semnele vremurilor Diaspora Română Creștină

Peter Costea ◉ Drepturile omului: O provocare serioasă pentru creștini

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Peter Costea ◉ Drepturile omului: O provocare serioasă pentru creștini
Drepturile omului constituie o doctrină formulată de tradiția creștina multimilenară. Romanii și grecii antici posedau noțiuni similare, dar drepturile pe care le acordau ei erau limitate la cetățenii cetății și, după cum se știe, doar la oamenii liberi. Persoanele înrobite și sclavii nu aveau drepturi.

Tradiția creștină a construit pe acest substrat al gândirii antice și a dat, în timp, noțiunea de drepturi civile, numite și drepturile omului, pe care le-a extins la fiecare ființă umană. Fără excepție și în mod egal, declarând, de fapt, că fiecare persoană se naște cu un set de drepturi naturale și inalienabile, date nouă de Creator. Ne naștem cu ele, zic creștinii, și toți le avem în măsură deplină și egală.
Gândirea creștină privind subiectul a fost și încă este revoluționară. Dar rămâne și un obstacol pentru extinderea și impunerea unor noi seturi de drepturi, drepturi declarate nu de Creator, ci de Stat, de secularism, de ideologii manifestărilor sociale vremelnice dar la modă în zilele noastre.

În ultimele câteva decenii seculariștii au profitat de secularizarea societății și, în mod special după 1968, au lansat teorii și legislații care contravin drepturilor naturale și tradiționale. Au inventat și enunțat drepturi noi, le-au declarat și inserat în constituții, convenții, ori decretat prin tribunalele naționale și internaționale.

Noile drepturi tind să submineze drepturile fundamentale ale creștinilor și, în general, ale persoanelor tradiționale și pioase.

Nici un exemplu mai clar în acest sens nu există decât incidentul din primăvară, din Marea Britanie, când un pastor a fost arestat pentru că propovăduia împotriva manifestărilor sexuale nenaturale din perspectiva Bibliei. În Fapte 16, Apostolul Pavel, fiind arestat pentru că propovăduia Evanghelia în cetatea greacă Filipi, și-a afirmat acest drept de a vorbi liber în spațiul public în capacitatea lui de cetățean roman. După 2000 de ani, autoritățile britanice își arogă autoritatea să aresteze o persoană liberă care face exact ceea ce făcea Apostolul Pavel, afirmându-și și manifestându-și libertatea religioasă în spațiul public.

Acest exemplu este unul din multitudinea imensă de incidente similare care dovedesc că statul și secularismul sunt ostile drepturilor cetățenilor. Este, deci, extrem de important, pentru creștini să-și înțeleagă drepturile specifice lor și să priceapă cum statul secular caută să le îngrădească.

În acest sens, am ales ca astăzi să port o discuție privind acest subiect cu dl Profesor Stephen Baskerville. Dl Baskerville este american, profesor, autor și scriitor de renume și reputație internațională. În 2007 a publicat cartea Taken Into Custody, în care demonstrează cum statul secular poartă un război împotriva familiei țintind în mod special țării. [Link: www.touchstonemag.com]

Una dintre expertizele dlui Baskerville sunt drepturile omului. Vom fi onorați să îl avem ca oaspete pe pagina mea de Facebook astăzi, începând de la orele 20, pentru a discuta problematica drepturilor omului contemporane ca potențial obstacol pentru exercitarea de către creștini a drepturilor lor cetățenești. Vă invit deci să participați la această discuție. Vă așteptăm cu drag.

Peter Costea