
Un studiu Pew publicat pe 27 ianuarie ne surprinde: credința religioasă a occidentalilor a crescut în anul pandemiei, iar relațiile de familie au devenit mai strânse.
[Link: www.pewforum.org]
Studiul Pew Research Center cuprinde 14 țări occidentale, dintre care SUA și Canada în America de Nord, Japonia și Coreea de Sud în Orient, iar restul în Europa Occidentală. În fiecare țară respondenții au afirmat că în anul 2020 credința lor a crescut, dar procentul variază drastic de la țară la țară. Extremele sunt deținute de SUA (unde 28% din populație afirmă că pandemia le-a mărit credința) și de Danemarca (unde doar 2% afirmă o creștere a credinței).
Pandemia a avut un impact pozitiv și asupra relațiilor de familie. În fiecare țară părinții și copiii au declarat că pandemia a îmbunătățit relațiile de familie și le-a făcut mai strânse. Pe primul loc se află Spania (unde 41% din populație afirmă acest lucru) și pe ultimul loc se află Coreea de Sud (unde doar 18% din populație afirmă acest lucru).
Nivelul social afectează simțămintele religiozității. Persoanele sărace afirmă o creștere mai mare a credinței lor în comparație cu persoanele bogate. Extremele sunt deținute de Statele Unite (unde 34% dintre persoanele considerate sărace consideră că pandemia le-a întărit credința) și Japonia (unde 5% dintre persoanele considerate sărace afirmă o creștere a credinței religioase pe perioada pandemiei).
Pe confesiuni, neoprotestanții afirmă cea mai mare creștere a credinței religioase pe perioada pandemiei. Jumătate din neoprotestanții din SUA afirmă acest lucru și 35% dintre catolici.
O veste neașteptat de bună este că un procent mai mare de tineri afirmă că pandemia i-a apropiat mai mult de părinți, decât procentul părinților care spun că pandemia i-a apropriat mai mult de copii. Extremele sunt Spania (cu 54%) și Suedia (36%).
Iată că familia naturală e totuși bună la ceva, cu toate că Soros cere abolirea ei. Contrariază totuși că în ciuda acestor date statistice pozitive, anul 2020 a fost un an de expansiune a imoralității: mai multă pornografie, mai multă violență domestică, mai multă dependență de alcool, droguri și medicamente.
Peter Costea