Articole Diaspora Română Creștină

Peter Costea ◉ Renașterea conservatoare a Europei

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Peter Costea ◉ Renașterea conservatoare a Europei
Revin, din nefericire, la subiectul neplăcut al declinului economic (și nu numai) al Europei.

Soarta României depinde, tot din nefericire – dar și în mare măsură – de soarta Europei. Românii și-au croit soarta geopolitică după soarta Europei. De sute de ani am dat mai mult Europei decât am primit și ne-am mulțumit, din nefericire, cu ce am primit.

Alegerile din 2024 sunt vitale în acest sens și pentru că, dacă la nivel european lucrurile nu se îndreaptă, România va aluneca în aceeași direcție.

Luna trecuta am scris despre decalajul economic în creștere între economia UE și cea a SUA. Conform studiilor europene și ale Fondului Monetar Internațional pe care le citam atunci, de exemplu, din 2008 încoace economia SUA a crescut cu 82%, dar cea a Uniunii Europene cu doar 6%.

În doar ultimele două săptămâni am dat peste multe articole ale căror titluri descriu situația precară a economiei Europei. Săptămâna trecută, de exemplu, The Spectator a publicat un dosar aprofundat privind declinul economic (dar și social) al Marii Britanii și al Franței. [Link: www.spectator.co.uk
 
Presa europeană a dedicat și ea un dosar aparte privind declinul economic al Germaniei. De la începutul anului, ni se spune, economia Germaniei s-a micșorat cu 0,6% în comparație cu anul trecut. [Link: www.eurotopics.net
 
Săptămâna trecută, The New York Times a publicat un articol privind stagnarea economică a Marii Britanii. [Link: www.nytimes.com]

Acum câteva zile, Reuters a publicat despre micșorarea economiei Olandei cu 0,3% de la an la an. [Link: www.reuters.com]

Economia Europei slăbește, locurile de muncă bine plătite devin mai rare, inflația fie crește, fie se menține cu încăpățânare, prețul energiei continuă să fie ridicat.

Privind Germania, opinia pare să fie cvasi-unanimă ca Merkel a ignorat problemele structurale ale economiei germane, lăsând pe seama celor care au venit după ea să le rezolve. În timp, problemele nerezolvate s-au agravat.

La nivel politic, lucrurile nu stau nici ele tocmai bine. Franța insistă pe o politică de neutralitate a Uniunii Europene față de SUA, dar și de China, în timp ce Germania insistă ca Europa să-și mențină pozițiile pro-americane și distanțarea de China. Și tot în Germania, ascensiunea politică a Alternativei pentru Germania îi îngrijorează pe liderii politici pentru că acest partid urmărește relansarea de relații economice și politice strânse cu Rusia.

Ce, deci, ar putea face România? Alternative sunt, dar voință politică nu există. Dacă clasa politică actuală va rămâne la conducere după alegerile din 2024, ne putem aștepta la declinul continuu al economiei României, cuplat cu creșterea dependenței României de Europa.

În opinia mea, singura șansă pe care Europa, dar și România o mai au este reconfigurarea întregii politici și economii, dar și a structurii sociale, după un șablon conservator. Pentru a folosi un slogan cu care deja v-am obișnuit, este nevoie de o Renaștere Conservatoare a Europei. O renaștere autentică, viguroasă, nu timidă, și de lungă durată. Un model bun de imitat este Polonia conservatoare și creștină.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact: https://aliantarenastereanationala.ro/contact
 
Peter Costea