
Marea dramă a omenirii nu este nici covidul și nici ciuma. Nu este nici HIV și nici măcar un război. Toate sunt depășite, ca intensitate și consecințe, de imensa, fabuloasa, de nepătruns prostie. Oamenii devin, pe zi ce trece, mai proști.
Nu ne tâmpim pentru că mâncăm soia sau, dimpotrivă, prea multă carne, ci pentru că am aruncat toată înÈ›elepciunea omenirii la gunoi apoi i-am dat foc, nu de alta, dar trebuie să salvăm planeta.
Nu o vom salva. Suntem prea mulÈ›i È™i, desigur, prea proÈ™ti; cât timp nu ne putem salva pe noi înÈ™ine, cum am putea avea grijă de biata planetă.
E incredibil cum prostia a devenit pandemică, reuÈ™ind să distrugă în câÈ›iva aniÈ™ori tot ce a clădit È™i creat omul mai de preÈ›.
GeneraÈ›ia decreÈ›eilor, cea care a crezut că poate schimba lumea din temelii, cu Dumnezeu alături, va pleca în curând, lăsând în urma sa un ultim È™i de neacoperit gol.
Suntem ultimii care am devorat, ascunÈ™i sub plapumă, furând lumină de la o lanternă prăpădită, cărÈ›ile copilăriei.
Cu foi rupte de atâtea recitiri, È™tiam pe de rost pasaje întregi din ”La Medeleni” È™i, deÈ™i nu era cazul, replicile lui Scarlett…
Suntem ultimii care am scos din minÈ›i străzi întregi cu strigăte de ”nenea, ne daÈ›i mingea” È™i ”tanti mama lui Arpi, vine Arpi jos?” cu joaca până noaptea târziu, când acasă ne aÈ™tepta fie o scatoalcă, fie o urecheală, dar, inevitabil, căldura insuportabilă a locuinÈ›elor devenite, în toiul vacanÈ›ei de vară, adevărate cuptoare că, de, nu È™tiam nimic de reabilitare..
Plecăm încet È™i, odată cu noi, dispare acel ”sărumânaaaaa” aruncat cu putere oricărui cetățean întâlnit pe scara blocului, cunoscut sau nu. Azi e suficient să arunci un ”bună” din vârful buzelor È›uguiate, cu ochii daÈ›i artistic pesta cap, în genul ”ce favoare îÈ›i fac, bro…”
Pleacă în curând generaÈ›ia ce asculta, alături de părinÈ›i, ascunÈ™i în colÈ›ul bucătăriei, ”Europa liberă” cu urechea lipită de un radio prăpădit, ce hârâia ca un bolnav tbc ist, înÈ›elegând, pe cât se putea, că trăia într-un non sens care azi (ce oroare) începe să pară, de-a dreptul frecventabil.
Am fost copiii deprinÈ™i cu respectul, maturizaÈ›i înainte de vreme, aruncaÈ›i în apă fără să È™tim să înotăm, că ”doar aÈ™a poÈ›i răzbi”, auzeam È›ipând de pe marginea bazinului…
Am fost adolescentele leÈ™inate de emoÈ›ie că ne-am pupat la reuniune cu vreun drăguÈ› cu un an mai mare, sperând în taină la un dans mai lent, feriÈ›i eventual de ochii lui dirigu…
Mi-e tot mai greu să înÈ›eleg lumea în care trăiesc È™i pun asta pe seama faptului că azi cartea a devenit un moft penibil È™i demn de dispreÈ›.
Că a fi educat È™i cu un minim de cărÈ›i citite este doar o manifestare a unei slăbiciuni, în minÈ›ile netede ale celor care decid soarta lumii.
Am devenit o adunătură de bipezi cu ochii È›intiÈ›i în niÈ™te aparate obsedante, care fac dovada statutului social.
Am devenit niÈ™te biete marionete ale unor indivizi la fel de proÈ™ti precum cei care, cândva, erau trecuÈ›i în clasa a cincea doar de milă.
Planeta întreagă este condusă de cei care nici să copieze corect nu erau în stare. Iar noi suntem în top… Și asta pentru că nu ne pasă de nimic.
Nu ne pasă de mizeria din jurul nostru pentru că nu ne pasă de mizeria din noi.
Devenim din ce în ce mai limitaÈ›i, sfârÈ™ind, probabil, prin a emite sunete guturale, aÈ™teptând răspunsul din telefon.
Vom deveni maimuțe ce știu să tasteze.
Pe măsura ce prostia se înscăunează, transformăm în bășcălie tot.
Pentru că nu mai citim, ne lăsăm influențați de indivizi fundamental idioți, dar care știu să mintă și să fie vocali, să ne promită ultimul telefon sau cea mai bună variantă de laptop.
Am ajuns mult mai jos decât votanÈ›ii pentru o găleată de plastic È™i pentru asta nu e Europa de vină.
Ne batem joc de È›ara asta zi de zi, de trecut È™i de oamenii care au murit ca noi să putem să ne îndopăm cu pizza È™i Coca Cola.
ViaÈ›a se reduce la cât mâncăm, ce maÈ™ină cumpărăm, în ce zonă a globului ne pozăm pentru a muri de invidie vecinul de la parter.
Vom pleca È™i odată cu noi va pleca generaÈ›ia care asculta Pink Floyd È™i Led Zeppelin, dar dădea iama È™i la filarmonică È™i operă, îmbrăcaÈ›i la patru ace, cu muieri ce arătau È™i se comportau ca niÈ™te doamne, cu bărbaÈ›i cel puÈ›in încălÈ›aÈ›i corect.
Se vor duce, în curând, ultimele bastioane ale simplității È™i firescului.
Lăsăm lumea pe mâna celor care au, totuÈ™i, un scop comun.
Viața fără Dumnezeu.
Adriana Stoicescu