Articole

Nicolae Geantă ◉ Aditivul suferinței

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Nicolae Geantă ◉ Aditivul suferinței

Toți privim suferința detestabil. Nimeni nu este încântat atunci când trece prin malaxorul ei. Prin „mușcătura aceasta din absolut”, cum ar zice Jean-Francois Thomas. Prin experiența nenorocirii. De aceea, de mii de ani oamenii au căutat să elucideze propriile agonii. „De ce suferă omul nevinovat?”, „Unde este Dumnezeu când experimentez nenorocirea?”, „Rostește Creatorul pedepse?”, „Mai sunt iubit dacă sufăr?”, sunt numai câteva dintre cele mai tulburătoare simptome ale durerii. 

Desigur cele mai bune răspunsuri le aflăm din cel mai autentic manual de anatomie a durerii: cartea lui Iov. Ea ne vorbește de trei clișee întâlnite din antichitate până în cotidian. 

1. Prietenii lui Iov merg la acesta și îl acuză. Ei atribuie „Suferința ca rezultat al păcatului” lui Iov. Oamenii și astăzi mai practică ideea. Dar dacă ar fi așa atunci mă întreb: „Hristos, dacă a fost socotit fără nicio vină de ce a suferit?”

2. Cei patru interlocutori ai lui Iov spun că „Suferința poate fi pedeapsa lui Dumnezeu”. Le spun răspicat că Dumnezeu nu rostește pedepse! Dumnezeu este dragoste, El nu creează ca apoi să anihileze. 

3. „Suferința generează maturitate”. Creștere. Încredere în Domnul. Iov zicea că înaintea suferinței „urechea sa auzise de Dumnezeu” dar după înfruptarea din necazuri „ochiul lui l-a văzut!” Vorba lui Stăniloaie: „În suferință sesizăm prezența plină de taine a Creatorului”. Înțelegem că a trebuit să fim loviți năucitor pentru a ne trezi la realitate.

Știm, în timpul suferinței putem ajunge la pierderea pentru scurtă vreme a credinței. Iar când ne rugăm ni se pare că Dumnezeu ne pune zăvorul la ușă. Dar când durerea a devenit suportabilă și privim mai atenți, vedem că ușa de la anticamera lui Dumnezeu era întredeschisă. Atunci credința începe să mute munții...

De ce îngăduie Dumnezeu suferința? Nu ca să ne pedepsească, nu că suntem mai păcătoși. Ci ca să ne maturizăm. Suferința este aditiv pentru creștere!

Nicolae.Geantă

www.nicolaegeanta.blogspot.com