Semnele vremurilor Diaspora Română Creștină

Peter Costea ◉ Iadul climatic Sri Lankez: Made in the European Union

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Peter Costea ◉ Iadul climatic Sri Lankez: Made in the European Union
Una dintre veștile constante în luna iulie privea revolta cetățenilor din Sri Lanka împotriva guvernanților. Președintele țării a fugit din țară, dar cetățenii rămân în urmă și suferă consecințele politicilor climatice impuse de Uniunea Europeană. Am ales subiectul acesta și pentru că iadul Sri Lankez ar putea fi preludiul iadului climatic din România, și nu numai, dacă elita bruxelliană va continua să ne țină sub jugul climatic.

Unii comentatori susțin că politicile verzi / green policies au dus Sri Lanka la anarhia și ruina economică pe care o vedem pe ecrane. [Link: https://thefederalist.com]

Sri Lanka nu mai are petrol, motorina ori benzină. Penuria de curent electric e acută. Din lipsă de transport, oamenii nu mai pot merge la munca ori în largul oceanului să pescuiască și să se hrănească. Inflația a ajuns la 54%. Începutul iadului Sri Lankez datează din aprilie 2021 când, sub presiunea UE, autoritățile au interzis în întregime fertilizantele chimicale, promițând să transforme Sri Lanka în prima țară din lume care practică agricultura organică sută la sută.

După un an, consecințele au început să aibă efect: producția agricolă a scăzut cu 50 până la 60%, ceea ce nu e puțin pentru o populație unde 15 din 22 de milioane de locuitori sunt fermieri și supraviețuiesc din cultivarea pământului. Și industria ceaiului a fost afectată, producția scăzând cu 18% de la an la an. Exportul de ceai a scăzut și el vertiginos, afectând negativ importul de produse străine, inclusiv alimentele.

Guvernul Sri Lankez a promis cetățenilor, la fel ca Bruxellesul, o tranziție lină de la agricultură cu fertilizanți la agricultură organică. Tranziția a fost făcută radical și brusc, nu pe o perioadă mai lungă de timp. Obiectivul guvernului a fost să transforme Sri Lanka în prima țară din lume unde întreaga producție de agricultură este organică.

Sri Lanka, însă, nu este singura țară din lume unde în această vară fermierii ies în stradă și protestează față de impactul politicilor verzi asupra lor și al familiilor lor. Reacții similare s-au produs în Olanda, Canada, Polonia, Germania și Italia. Urmează și România?

Rămânem solidari cu fermierii României!

Peter Costea