
Guvernul ilegitim Ciolacu II a anunțat că alegerile prezidențiale se vor ține în mai. Spre deosebire de cele din 24 noiembrie, cele care urmează vor fi ilegitime.
Vom avea nevoie de un stateman la Cotroceni. Un om de stat. Un președinte nu e neapărat echivalentul unui statesman / om de stat. Biden nu a fost un om de stat. Statesmen / oamenii de stat nu apar peste noapte. Nu îi găsești la fiecare colț al străzii. Nu fiecarepreședinte ales, în orice țară, este un om de stat. Un statesman este o raritate, o persoană care apare de obicei la cotiturile istoriei. Trump I nu a fost un statesman, dar indiciile arată că Trump II foarte probabil va fi.
De obicei, un stateman nu este în anii 30 ai vieții. Poate nici chiar în anii 40. Un statesman este o personalitate cu o vastă educație, o vastă experiență de viață, o vastă experiență profesională, o viață morală doveditoare de integritate. O persoana care pricepe vremurile.
Știe cum bat vânturile istoriei pe perioada lui de viață. Știe de unde vin și încotro se duc. Știe cum să navigheze vremurile tulburi ale vremurilor în care trăiește. Știe cum să navigheze vasul vast care este națiunea și țara unde îi este hărăzit să trăiască. Știe cum și când să ridice catargele vasului pentru al direcției în direcția de care țara are nevoie, la viteza necesară și cu o precizie fără greș.
Un statesman nu este echivalentul politicianului. Iar politicianul nu este echivalentul unui om de stat. Politicianul este șmecherul care se pricepe la șmecherii politice, asemenea politicienilor care au abrogat democrația în România, în decembrie. Istoria unei țări nu propășește cu astfel de oameni. Politicienii șmecheri, după cum îi vedem în România, sunt în general needucați. Nu pot să țină un discurs. Doar să-l citească. În permanență în jurul lui plutesc mister de genul „are bacalaureatul”? „Se pricepe la ceva”?
Din contră, un om de stat are capacitatea de a procesa informații. Și asta instantaneu, fără a pune prea multe întrebări ori a se baza excesiv pe consilieri și experți. Un om de stat anticipează ce se întâmplă la nivel național și internațional, ce se mută pe tabla de șah a globului, și anticipează cum trebuie România să schimbe locul în avantajul ei și al nostru.
Un om de stat știe ce este ceea ce liderii numesc economic statecraft, politic statecraft și mai ales cum să navigheze resursele unei țări pentru a dobândi aceste deziderate. [Link: www.foreignaffirs.com ]
Sistemul global e fără milă. E unul în care țările care pricep economic și politic statecraft o iau înaintea celor care care nu le pricep.
Dl Iohannis nu a fost un om de stat. De fapt, în ultimii 80 de ani, România nu a avut niciun om de stat. Dar are nevoie de un stateman acum. În zilele în care trăim direcția vânturilor istoriei se redirecționează. Sistemul global și în tensiune. Economia Europei e în declin. Influența Uniunii Europene scade la nivel global. Soarta României e legată de soarta Europei prin tratatele și alegerile făcute de cei dinaintea noastră. Vremurile sunt tulburi. De aici decurge nevoia obiectivă a unui om de stat pentru România.
Îl vom avea? Va candida? Mai acum s-au anunțat în cursă la prezidențiale dl Crin Antonescu și Nicușor Dan. Nici unul dintre ei nu are stofă de om de stat. De politician probabil, dar de om de stat nu. Le lipsește experiența, priceperea, intuiția, expertiza. Se pricep la lucrurile mici, nu la cele mari. La politică, fără însă a avea capacitatea de leadership.
Următoarele alegeri prezidențiale vor fi cruciale pentru România. Așteptăm și alte candidaturi, dar ale unor oameni capabili, care să nu poată dovedi că vor putea da României ceea ce după 1945 încă nu am avut, un om de stat.
Peter Cosea