Știri interne Articole Proiecte

Ionel Tuțac ◉ Cum a apărut Muzeul Bibliei?

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Ionel Tuțac ◉ Cum a apărut Muzeul Bibliei?
Există idei și proiecte care prind contur imediat, iar altele care se dezvoltă progresiv, etapă cu etapă.
 
Proiectul Muzeul Bibliei, un proiect atât de drag inimii mele, face parte din categoria proiectelor dezvoltate într-un mod progresiv în viața mea.
 
Totul a început în urma unei vizite de studii în Țara Sfântă în 1991, atunci când împreună cu colegii mei am călcat pe urmele patriarhilor biblici, al apostolilor și a Mântuitorului meu drag. Dintre toate locurile cel mai mult m-a impresionat Shrine of Book (Altarul sau Sanctuarul Cărții), locul unde sunt expuse parte din manuscrisele de la Marea Moartă. Acolo pot fi văzute cele mai vechi manuscrise biblice, care atestă autenticitatea și superioritatea Scripturii în fața oricărei alte cărți.
 
Apoi, când am vizitat Societatea Biblică Americană din New York, în anul 2000, am început să mă gândesc la ideea dezvoltării unui muzeu al Bibliei în România. Societatea Biblică Americană, fondată în anul 1816, găzduia peste 55.000 de exemplare ale Bibliei, în diferite limbi și dialecte, de dimensiuni diverse și din perioade istorice diferite. Însoțit de doi prieteni români, Petru Popovici și Vasile Ianculovici, dar și ghidat de dr. Liana Lupaș, arhivar-șef și Aurel Macovei, cercetător științific, am fost fascinat de acel loc special. M-am întors din America cu două Biblii deosebite: cel mai mic exemplar al Scripturii, sub forma unui microfilm și prima Biblie cu caractere latine, exemplare oferite cu generozitate de pastorul Petru Popovici. Nu voi uita niciodată cuvintele acestui om special: „Du aceste exemplare în țară și spune-le românilor că Biblia nu este o piesă de muzeu”. Încă de la ] nceputul secolului 21 am declarat că visul meu este construirea primului Muzeu al Bibliei în România. Articolele din presa vremii au relatat despre acest demers, dar numărul de exemplare ale Bibliei aflate în colecția mea era prea mic ca să pornesc acest proiect. Dar, an după an, din resurse proprii și prin contribuția unor prieteni dragi, am adăugat alte Biblii colecției mele, astfel că astăzi numărul lor se ridică la aproximativ 1.000 de exemplare.
 
O etapă decisivă în dezvoltarea acestui proiect a fost vizita la Muzeului Bibliei din Washington D.C. Chiar dacă l-am vizitat de trei ori, acest loc mă atrage întotdeauna. Impactul pe care Scriptura l-a avut, în decursul istoriei, în atâtea domenii ale vieții, este atât de bine reprezentat în acest loc. Așezat în apropierea Casei Albe și a Capitoliului, Muzeul Bibliei și-a făcut rapid loc în rândul celor mai importante și vizitate muzee americane.
 
Sunt realist, Muzeul Bibliei din Timișoara nu va putea concura cu muzee similare din alte țări ale lumii, dar am convingerea că el va fi un loc de referință pentru mulți oameni și că va fi emblematic în viitoarea capitală culturală europeană. Expozițiile organizate la Timișoara, Lugoj, Arad, Reșița, Curtici, vizitate de mii de persoane, mă determină să privesc cu încredere spre viitor. Invitațiile de a organiza expoziții la Oradea, Cluj-Napoca, Craiova, Buzău, Suceava, Constanța și București m-au ajutat să înțeleg cât de dragă este Cartea Sfântă poporului român și cât de important este un astfel de proiect pentru țara noastră. Sunt convins că este voia lui Dumnezeu ca România să dețină un astfel de muzeu, care poate contribui la promovarea valorilor creștine în societate.
— Ionel Tuțac