Articole Opinii Diaspora Română Creștină

Peter Costea ◉ Ce facem dacă nu se termină pandemia?

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Peter Costea ◉ Ce facem dacă nu se termină pandemia?
Unii specialiști încep să-și pună această întrebare. Chiar cu multa îngrijorare. Anul trecut „oamenii de știință” și „experții” ne-au spus să avem răbdare pentru că pandemia va înceta la câteva luni după producerea vaccinului. La începutul anului II al Pandemiei COVID-19, starea sufletească a „experților” nu mai este atât de încrezătoare cât a fost acum un an. Citindu-le articolele parcă simți că experții intră în panică.

Un astfel de articol a fost publicat pe 5 februarie în New York Magazine, cu titlul îngrijorător What If Herd Immunity Is Out of Reach? Ce se întâmplă dacă nu atingem imunitatea de turmă? [Link: www.nymag.com]

Experții își dau seama că au încurcat ițele. Că de fapt cu toate că știu mai mult ca majoritatea dintre noi privind virusologia, nu pot pronostica momentul când și cum această pandemie se va termina și prin ce modalități. Prin vaccinuri? Prin imunitatea de turmă? De la sine?

Ițele le-au fost încurcate când, chiar la un an după ce primul caz de COVID-19 a fost identificat în China, în noiembrie 2019, noi variante, unele chiar mai letale, au apărut în Marea Britanie și Africa de Sud. Ironic, au apărut exact când primele vaccinuri au apărut pe piață. Cineva le încurcă ițele? Cine oare?

Cert este că întreaga comunitate științifică este mai umilă astăzi și mai puțin încrezătoare ca acum un an. Blama e pusă, ca de obicei, pe oameni, în primul rând pe cei care ezită să fie vaccinați, iar apoi și pe mutațiile și variantele noi care deja se extind în toată lumea.

Concluzia articolului este pesimistă: „the second year of the pandemic is beginning to look less like a page turning … and more like a long … future in which many are protected but the disease, undefeated, still circulates, perhaps forever / al doilea an al pandemiei începe să arate mai puțin ca o pagină de final al unei cărți și tot mai mult ca un viitor în care mulți vor fi protejați, dar virusul, neînfrânt, încă va circula, probabil pentru totdeauna …”

Imunitatea de turmă (ori colectivă) devine tot mai greu de atins. Chiar și Dr Faucci admite acest lucru. Dacă la început ni se spunea că imunitatea colectivă (de turmă) va fi atinsă când 60 - 70% din populație va fi vaccinată, acest procent a fost ridicat la 90% în ultimele estimări.

Dar, după cum indică autorul articolului, e imposibil să atingi o rată de vaccinare de succes de 90% deoarece vaccinurile actuale scontează un succes de eficacitate de doar între 50 și 70%. Spune autorul: „mathematically, you simply cannot achieve 90 percent protection from a vaccine that offers 70 percent protection … / matematic vorbind, nu poți atinge un nivel de protecție de 90% când vaccinul e eficace doar în proporție de 70% …”

O altă complicație, adaugă autorul, sunt noile variante de COVID-19 care vor amâna și mai mult imunitatea de turmă / „the new variants are driving the efficacy of vaccines in the other direction, pushing herd immunity even further out of reach …”
Peter Costea