Articole Diaspora Română Creștină

Peter Costea ◉ Prețuim și promovăm identitatea creștină!

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Peter Costea ◉ Prețuim și promovăm identitatea creștină!
Acolo unde identitatea creștină nu este prioritară în mințile și practicile credincioșilor, ea se atrofiază. Aceasta este tema unei cărți tocmai publicate și intitulate The Great Unchurching - Who's Leaving, Why Are they Going, and what will it take to Bring them Back? / Marea Delăsare Creștina - Cine părăsește biserica, unde se duc cei care pleacă și ce i-ar putea aduce înapoi? [Ofer o recenzie din New York Times, din iunie: https://www.nytimes.com/.https://www.newsnetcrestin.ro/opi.https://www.newsnetcrestin.ro/religion-dechurching.html]

Autorii sunt pastori și profesori de științe politice care au evaluat părăsirea în masă a bisericilor din America în perioada de după pandemie. Milioane de creștini din America au încetat să mai meargă la biserică după redeschiderea caselor de cult. Cei doi ani ai pandemiei au influențat în mod negativ identitatea creștină, conform studiilor expuse de autori în cartea lor. Delăsarea este mai pronunțată în rândul tinerilor.

Aproape jumătate de milion de creștini au fost abordați în sondaje de opinie pentru a afla ce i-a determinat să părăsească biserica și, în final, identitatea creștină. Răspunsurile lor sunt îngrijorătoare și e foarte posibil ca ceva similar să se întâmple și în comunitățile creștine din România, indiferent de confesiune.

Printre altele:

* 16% dintre cei care au părăsit biserica au ales să urmărească slujbele religioase online. Am fost tentați să gândim că internetul ne va ajuta să răspândim creștinismul și într-o mare măsură, așa este. Pandemia însă ne-a făcut dependenți de participarea digitala la închinare (așa numita închinare digitală) și ca atare, tot mai multe scaune rămân goale în adunările de închinare.

* 18% dintre tineri au încetat să mai participe la slujbe religioase pentru că părinții lor au încetat să mai meargă la biserică / my parents stopped going to church

* 17% au părăsit biserica pentru că au dorit să-și exprime identitatea sexuală / left the church because of their desire to express their sexual identity

* 16% au părăsit biserica pentru că ea impune restricții pe „libertatea sexuală” / the church restricts "sexual freedom"

*16% au părăsit biserica din cauza scandalurilor sexuale din bisericile neoprotestante și catolice
(Paginile 46-48)

Mai sunt și alte motive, dar acestea sunt cele mai relevante și majore. Este evident că aproape jumătate dintre cei care au părăsit biserica au făcut-o datorită unor motive legate de sexualitate și comportament sexual. Este și mai evident că mulți dintre ei au părăsit biserica pentru că au fost ispitiți să adopte o identitate sexuală sau un comportament sexual incompatibil cu învățăturile Scripturii.

Aceste două categorii de tineri sunt victime ale revoluției sexuale. Unii dintre ei sunt și copiii voștri ori tineri care vin cu noi la închinare sau se lasă de creștinism. Pentru asta îndrăznesc să afirm că fiecare dintre noi purtăm o oarecare vină.

Am ignorat, și încă ignorăm, confuzia sexuală care e răspândită în România și în Europa. Majoritatea dintre noi ne-am dat bătuți și încă ne înșelăm crezând că revoluția sexuală nu este o ademenire pentru tineretul creștin. Este.

Aici trebuie să menționăm și rolul părinților, al pastorilor, al preoților, al oamenilor duhovnicești: este obligația noastră să explicăm adevărul copiilor și nepoților noștri. Să ne opunem legilor care promovează educația sexuală care de fapt e îndoctrinare în confuzie sexuală.

Este nevoie ca de la altarele, pupitrele și podiumurile creștine ale României să se afirme adevărurile Scripturii privind sexualitatea în auzul urechilor copiilor și nepoților noștri.

Dacă dorim să prevenim diluarea ori chiar pierderea identității creștine a copiilor și nepoților noștri, este bine să nu ne lăsăm de adunare și de strângerea împreună la auzirea Cuvântului. Dacă noi dovedim seriozitate față de identitatea noastră creștină, generația tânără va face la fel.

Inițiativa cetățenească pentru desemnarea lunii iunie ca lună a identității creștine în România e foarte importantă în acest context. Contextul în care ea a apărut nu atârnă de voința unui om. Este o inițiativa venită la timp, unică în Europa, și de inspirație duhovnicească.

Dacă îți pasă, implica-te! Cu semnătura ta și cu semnăturile altora!

 
La urma urmei, păstrarea și promovarea identității creștine este datoria fiecăruia dintre noi. Fără excepție.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact: https://aliantarenastereanationala.ro/contact
Peter Costea