
În aceste zile de vara lecturez cartea fermecătoare a lui Jean-Paul Duviols, Le-Paraguay-au-temps-des-missions / Paraguayul în vremea misiunilor. Cartea discută despre contribuția enormă a iezuiților la încreștinarea și răspândirea civilizației creștine în unul dintre cele mai neospitaliere locuri de pe planetă: „iadul verde” din Paraguay.
Numit „chaco” de către populația locală, și „green hell” de către călătorii anglo-saxoni, în partea centrală a Paraguayului, sudul și estul Boliviei, și nordul Argentinei, se extinde o zonă vasta care încă rămâne, în mare parte, sălbatică. Am vizitat vastul chaco cu mai bine de 20 de ani în urmă, dar și în ani recenți, căutând, din curiozitate, să cunosc istoria încreștinării populației native după ce spaniolii au ajuns în Lumea Nouă.
Spre marea și plăcuta mea surprindere, sociologul francez Jean-Paul Duviols tocmai a publicat o carte privind exact acest subiect. Este o carte remarcabilă care merită atenția fiecăruia dintre noi, dar mai ales a acelor care sunt pasionați să cunoască contribuția enormă a misionarilor creștini la îmblânzirea vastei sălbăticii care vreme de secole a fost zona interioară a Americii Latine. Chiar dacă nu puteți achiziționa cartea, vă recomand să citiți recenzii. Vă ofer una dintre ele: https://laviedesidees.fr/Le-Paraguay-au-temps-des-missions
Se pune deseori că atunci când omul închide o ușă, Dumnezeu deschide alta. Asta este, într-o mare parte, un mare adevăr privind extinderea creștinismului. În 1453, Bizanțul s-a prăbușit sub loviturile musulmanilor. Creștinilor de atunci li s-a părut că evenimentul a însemnat sfârșitul lumii, fiind copleșiți de un sentiment depresiv, defetist, fără speranță.
Doar că, 39 de ani mai târziu, un creștin autentic cu numele de Cristobal Colon (Cristofor Columb) a ajuns în Lumea Nouă, în octombrie 1492. A dus cu el și Biblia, fiind determinat să răspândească doctrina creștină în imensa lume nouă care se desfășura sub ochii lui. Dacă drumul spre est al misionarilor creștini a fost blocat, li s-a deschis un drum nou înspre vest, dincolo de Atlantic.
Din nefericire, relațiile inițiale dintre europeni și populația băștinașă nu au fost amiabile. Armatele lui Cortez, Pizzaro, Pedro de Valderrama și apoi ale altor conquistadores, au subjugat populația nativă de la Rio Bravo până în Patagonia. În inima Americii Latine au dat peste populația nativă Guarani. Căutători de aur si argint, conquistadorii au impus teamă și supunere incașilor, aztecilor, araucanilor și întregii populații native, lăsând în urmă mult sânge nevinovat.
Peter Costea