Articole Semnele vremurilor Diaspora Română Creștină

Peter Costea ◉ Revoluția sexuală din Canada în nuvelele lui Leonard Cohen

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Peter Costea ◉ Revoluția sexuală din Canada în nuvelele lui Leonard Cohen
Francezii îl au pe Michel Houellebecq, iar canadienii pe Leonard Cohen. Primul încă e în viață, dar cel din urmă nu. Autor, compozitor și cântăreț prolific, Cohen a fost unul dintre artiștii favoriți ai lui Ion Ceaușescu, fratele lui Nicolae. Asta aflăm din cartea extraordinară a arădeanului Ioan Morar, Fake News în Epoca de Aur.

Născut în 1934, Cohen a părăsit lumea aceasta în noiembrie 2016, lăsând în urmă o viață artistică bogată. Unele dintre piesele lui de rezistență încă farmecă lumea, cum sunt șlagărele Hallelujah! sau Suzanne. Recent, însă, Grove Press din New York a publicat 17 nuvele / short stories ale lui Cohen, compilate în volumul A Ballet of Lepers / Un Balet al Leproșilor. [Ofer o recenzie a cărții publicate de New York Times: www.nytimes.com]

Despre Houellebecq am mai scris, dar despre Cohen încă nu. Cei doi au în comun o aptitudine deosebită pentru a explica declinul moral al Occidentului pe ambele maluri ale Atlanticului, primul în Franța și Europa de Vest, iar al doilea în Canada. Temele sunt similare: declinul moral – sau lepra imoralității cum o numește Cohen – obsesia cu sexualitatea (și mai ales cu cea perversă și nenaturală), drogurile, plăcerea, abuzul femeilor în viața de intimitate.

Personajele lui Houellebecq practică cu nesaț aceste păcate în romanele lui, la fel cum fac și personajele din nuvelele lui Cohen. La fel ca Houellebecq, personajele din nuvelele lui Cohen sunt la persoana întâi, încât ai impresia că personajul central al nuvelelor nu este nimeni altcineva decât Cohen însuși.

E suficient să asculți mesajele transmise în piesele de rezistență ale lui Cohen ca să înțelegi că el a trăit o viață păcătoasă, fiind torturat de atracția spre plăcere, dar și mustrarea conștiinței. Nuvele lui reflectă societatea canadiană din anii 50 până în 1961, la vremea când Cohen era în anii 20 ai vieții, student pe băncile universității McGill din Montreal.

Cohen era preocupat și de viața de dincolo, de viața spirituală, dar era mai ancorat de viața de aici. El vorbește și meditează la viața lui David, a Apostolului Pavel, a Mântuitorului Hristos, dar se inspiră și din viețile celor păcătoși, în primul rând Hitler și Stalin, si nu pare decis privind calea pe care dorește să o aleagă.

În nuvele lui, Cohen apelează la Dumnezeu, încearcă să se roage să nu cadă în ispită. În Baletul Leproșilor își descrie viața de rugăciune: "Sometimes, I would think a prayer to myself. A prayer full of those paradoxes which have meaning only to the obsessed. A prayer of old words and old ambiguities / Uneori îmi imaginez o rugăciune doar pentru mine. O rugăciune plină de ambiguități și paradoxuri care au sens doar pentru cei obsedați. O rugăciune cu cuvinte vechi și ambiguități învechite". (Paginile 91-92)

Dualitatea pe care o vedem în Cohen este identică cu paradoxul Occidentului de astăzi. Un Occident care folosește ritualurile trecutului și vocabularul lui, unde spiritualitatea sănătoasă și statornică devine învechită, fără utilitate pentru zilele în care trăim, alegând să cadă în ispită și să continue să comită păcatele generațiilor trecute, dar fără un învățământ al vinovăției ori rușinii. [Link: www.theguardian.com]

Sâmburii hedonismului canadian care au culminat acum mai bine de 20 de ani prin legalizarea, pentru prima dată în istoria omenirii, a căsătoriilor între persoane de același sex, sunt evidenți în nuvelele lui Cohen. Panta alunecoasă demarată în anii 50 a devenit o avalanșă care a transformat Canada în una dintre cele mai hedoniste civilizații cunoscute omenirii.

Vă recomand cartea. Tuturor, dar mai ales oamenilor de bun simț și cu judecată, care vor vedea în această carte semnele pe care deja le simțim și în România noastră "creștină", cum ne place nouă încă să ne lăudăm. Daca a luat Canadei 60-70 de ani să parcurgă traseul declinului valoric atât de plastic documentat în cele 17 nuvele ale lui Cohen, României s-ar putea să îi ia mult mai puțin timp.
Oamenii cu judecată sunt tot mai puțini printre noi. Pe cei pe care încă îi avem, sugerez să îi prețuim și să îi punem la loc de cinste.

Peter Costea