
Unul dintre subiectele mai deosebite care se discută în ultimele luni în sfera intelectuală din America este o aparenta revitalizare a creștinismului în America. Vestea este chiar și mai încurajatoare, având în vedere că ea se manifestă cel mai pronunțat în rândurile tinerilor, atât evanghelici, cât și catolici. Mass-media este surprinsă de această mutație neașteptată, în timp ce feministele au devenit extrem de agresive și nemulțumite.
Ele sunt deranjate că liderii acestei revitalizări spirituale sunt în primul rând bărbații tineri. În opinia lor, femeile participă în proporție mai mare la liturghie decât bărbații. Aici au dreptate. Așa a fost întotdeauna. Asta a fost si observația istoricilor pe vremea Imperiului Roman. La fel am observat și eu în țările străine pe unde am ajuns, unde femeile sunt mai numeroase la slujbele de închinare decât bărbații. Cinste lor.
Feministele, însă, nu înțeleg tradiția și mărturia creștină în acest domeniu. O astfel de carte a fost tocmai publicată de Ruth Graham din Dallas. [Notă, autoarea nu este rudenie cu familia evanghelistului Billy Graham] New York Times a publicat o recenzie: https://www.nytimes.com
Cartea începe cu discuția trezirii spirituale între tinerii din Waco, Texas, de la Baylor University, prima universitate fondată în Texas, pe vremea când Texas era o republică independentă. Universitatea și-a păstrat identitatea baptistă și deceniul viitor își va sărbători 200 ani de existență.
Tinerii din Universitate surprind jurnaliștii prin entuziasmul lor pentru creștinism și convingerea lor că spațiul public trebuie evanghelizat prin prezența creștinilor.
Ceva similar se petrece și în rândul tinerilor catolici, prezența lor în campusurile universitare de multe ori fiind o contra-balanță la influența decadenței. [Link: https://www.firstthings.com]
Dar asta nu înseamnă că femeile creștine nu fac nimic. Dimpotrivă, ele muncesc cu același entuziasm, dacă nu si mai mult, ca bărbații. Începând cu primul weekend din octombrie, de exemplu, femeile creștine organizează manifestări publice în marile orașe ale Americii, inclusiv în Washington DC, în care pledează pentru trezirea spirituală a Americii.
Manifestările sunt conduse atât de femei, cât și de bărbați și includ rugăciuni publice, discursuri în care solicită cetățenilor să-și îndrepte privirile spre Dumnezeu, revitalizare morală și abandonarea imoralității sexuale. Atât presa americană, cât și cea europeană discuta fenomenul. [Link: https://www.theguardian.com]
Doar în România e tăcere. Împreună cu Samuel Zărnescu, Oana Manta, Simona Preotu, David Mondoc și încă câteva puține persoane am fost singurele voci care au promovat valorile creștine în spațiul public în contextul alegerilor europarlamentare.
De ce astăzi e tăcere?
E deci important ca liderii spirituali ai României, dar și părinții și generația mai în vârstă, să crească o generație de tineri cărora să nu le fie rușine de creștinism, de „Evanghelia lui Isus Hristos”!
Peter Costea